Dýně aneb Smashing Pumkin: Recept
Nákupní seznam (toto je na 4 porce, takže pro naše potřeby asi krát dvě?)
2 střední cibule
3 lžíce arašídového oleje (no, ten asi vynecháme)
asi 60 g čerstvého zázvorového kořene (tedy přesněji oddenku)
3 malé ostré chili papričky
3 stvoly citrónové trávy (sušená taky dobrý)
2 lžičky kurkumy
2 lžičky římský kmín
1 lžička mletého koriandru
800 g rajčat
400 ml zeleninového vývaru
1,5 kg dýně
250 ml kokosového mléka
šťáva z jedné buclaté limetky
hrst čerstvých koriadrových lístků
hrst mátových lístků
No pravda, při shánění toho seznamu bylinek se člověk musí malinko otáčet. Ale dneska už to není takový problém a také jsem se naučila některé ty ingredience vynechat (bez arašídového oleje, římského kmínu a kurkumy to pořád chutná velice dobře).
Pracovní postup
Oloupejte cibule a nahrubo je nakrájejte. V hlubokém hrnci (nejlépe se silným dnem) je v oleji osmahneme (měla by být měkká, ale neměla by být hnědá). Oloupejte a nastrouhejte zázvor, odstraníme semínka z čili (pozor, nesahat si do očiček) a najemno nakrájejte, odstraňte zdřevnatělé části citronové trávy a měkkou dřeň nadrobno nakrájejte. Přidejte zázvor, čili a citrónovou trávu k cibuli, povařte pár minut a přidejte kurkumu, kmín a koriandr.
Nakrájejte rajčata na kusy a vmíchejte do hrnce. Nechte je tak pět minut změknout a pak přilejte bujón, přiveďte k varu a stáhnětě na nízký plamen. Dýni, nakrájenou na velké kousky (4-5 cm), přidejte do hrnce, osolte, opepřete a duste na mírném ohni 20-25 minut. Pozor, je třeba čas od času zkontrolovat aby se nerozvařila.
Přimíchejte kokosové mléko, povařte, přisolte pokud je třeba. Pak přidejte limetkový džus, čerstvý koriandr a mátu a opatrně promíchejte.
Podáváme s rýži.